Hitta rätt psykolog i Stockholm: 4 enkla steg

Guide i 4 steg för att att hitta rätt psykolog i Stockholm. Det är inte alltid enkelt att hitta terapi i Stockholm som passar just dig men om du följer stegen nedan metodiskt och förbereder dig på att det krävs en viss ansträngning är chanserna goda att du hittar en psykolog som det "klickar med". Tyvärr finns inga genvägar men det är både billigare och lättare att göra rätt från början än att upptäcka efter 10 sessioner att du valt fel.

1. Lista vad som är viktigt för dig!

Börja med att göra en lista i rangordning på de 2-5 saker saker som är viktigast för dig när du väljer psykolog. Det kan vara vad som helst, här är några exempel på vad som kan vara viktigt.

  • Föredrar en kvinnlig eller manlig terapeut?
  • Är det viktigt att det "klickar" direkt eller kan förtroendet få växa fram?
  • Spelar personens ålder någon roll?
  • Hur långt är du beredd och har du möjlighet att åka?
  • Bör terapeuten ha någon speciell erfarenhet själv?
  • Hur viktigt är priset och vad kan du betala?

OBS: BÖRJA INTE FÖR SNÄVT! Många börjar helt utan anledning med en förutfattad mening om att det måste vara en psykolog som jobbar psykodynamiskt eller med KBT. Att det måste vara en gammal eller ung psykolog. I de allra flesta fall är personkemin mellan terapeut och klient otroligt mycket viktigare metoden. En riktigt bra psykolog anpassar dessutom arbetssättet efter dina behov, och inte bara vad du själv tror utan också vad psykologen bedömer kommer få bäst effekt. Så.. börja brett och sålla inte bort någon viss typ av psykologer eller terapeuter från start om du inte är helt säker!

2. Sök fram c:a 10 tänkbara alternativ

Börja med de enkla kriterierna. Du letar säkert efter någon som har sin mottagning relativt nära där du bor, jobbar eller pluggar. Du kanske också har en idé om att du föredrar en äldre (eller yngre) psykolog, en kvinna eller en man. Eftersom det finns så många att välja bland går fort att hitta potentiella psykologer i Stockholm som matchar dina kriterier. Här är en lista på 3 söktjänster som kan vara till nytta i början. Har personerna en hemsida läser du såklart mer där för att få en bättre bild av respektive terapuet.

3. Intervjua kort de 5 mest intressanta psykologerna

Jag vet, det kan låta mycket men tro mig, det är värt besväret om du orkar. I princip alla psykologer tar gärna emot ett samtal där du kan fråga mer om hur hon eller han jobbar. Vissa terapeuter, däribland jag själv erbjuder också en helt gratis introduktions-session av just den anledningen. Får du en sådan chans rekommenderar jag att du tar den eftersom du bara har tiden du lagt ner att förlora och mycket att vinna, även om du till slut inte väljer att fortsätta.
Kontakta mig för gratis testsession

Gräv djupare i det som är viktigt för dig. Kanske letar du efter en terapeut som själv haft relationsproblem men löst det, eller någon som har erfarenhet med ätstörningsproblematik. Någon som varit i en liknande situation som din, eller tvärt om någon som har en helt annan bakgrund. Kom ihåg att det här är din chans att välja rätt så var inte blyg utan ställ alla frågorna som krävs. Känns det inte bra efter en kortare dialog så är det antagligen inte rätt heller, lita på din magkänsla.

4. Välj den som bäst möter dina kriterier

Direkt efter varje möte/samtal är det smart att gå tillbaka till de kriterier som du ursprungligen satte upp och notera hur väl terapeuten i fråga mötte vart och ett av dina kriterier. Det är viktigt för att inte lura sig själv och hålla sig objektiv. Om du väntar till dess att du pratat med alla är risken stor att du omedvetet bestämmer dig för en som du tyckte att det klickade med utan att det egentligen är det som bäst passar de kriterier som du ställt upp.

Välj sedan den som bäst möter dina kriterier men kasta inte bort topplistan. Trots ordentliga förberedelser kan vi alla göra fel och då är det skönt att inte behöva göra om hela processen igen :-)

Lycka till!

Har du något speciellt som du vill prata om? Förutom terapi erbjuder jag också enklare stödsamtal. Välkommen att höra av dig för att boka en gratis introduktions-session!